Omdat de SUP sport steeds populairder wordt, is daarmee buiten SUPpen op open water ook steeds toegankelijker voor iedereen. Mooi, ik ben er blij mee! En toch, zie ik een mindere kant aan die ontwikkeling. Misschien ben ik een muts of een zeur, maar we hebben het nog steeds over SUPpen in Nederland waar de watertemperatuur van het binnenwater tussen mei en oktober varieert van 8 naar maximaal 16 midden in de zomer en weer terugzakt naar 10 graden. Niet vergelijkbaar met temperaturen van onze SUP collega’s in California of op Hawaii. Voor ons jammer, maar je kunt je er op kleden en tegen beschermen. Naar mijn idee wordt er te makkelijk omgesprongen met de veiligheid van de SUPper.

Ben je nog onervaren op een board dan moet je bedacht zijn op een nat pak door disbalans. Niets aan de hand denk je, ik heb toch een grote drijvende plank bij me waar ik zo weer op kom. Ja dat kan, mits je natuurlijk een leash draagt zodat de plank niet ver van je af drijft. Maar vergeet niet, dat met natte kleding (als je geen wetsuit of drysuit draagt) weer op een board klimmen (niet iedereen is even handig) en vervolgens terug peddelen waar je vandaan komt, drie keer zou lang duurt als je koud bent. Binnen enkele minuten kan je onderkoeld raken als je niet de juiste (neopreen) kleding aan hebt. In Nederland zijn de regels nog niet zo streng als in Amerika, daar word je geacht altijd een hele waslijst aan reddingsmiddelen te hebben. Dat is misschien weer een beetje overdreven, maar daar moet je als ‘bestuurder van een drijvend object’, je aan de kustwacht regels houden.

Ga je dus voor het eerst SUPpen bij een SUPschool of verhuurbedrijf?  Ben je nog niet zo geoefend? Zorg dat je altijd een leash (een lijn waarmee je aan het board zit) kunt gebruiken, doe bij voorkeur een wetsuit aan of kleding die snel droogt. Peddel niet te ver van de opstap plek vandaan. Het is ook niet gek om een zwemvest te vragen, helemaal niet als je ook met kinderen onderweg bent (dan is het een must). Een aantal tips om je bewust van te zijn als je op een board stapt:

  • Als SUPper op open vaarwater, moet je je aan de vaarwater regels houden. Zorg dat je weet aan welke kant je van het water peddelt, voorkom onduidelijkheid. Vergis je ook niet in de golven die andere boten veroorzaken (soms expres).
  • Ga er vanuit dat andere watergebruikers jou over het hoofd kunnen zien (maak contact als je twijfelt.)
  • Neem indien mogelijk een telefoon mee ivm veiligheid (een waterdicht zakje biedt uitkomst) en vertel iemand dat je het water op bent voor een bepaalde tijd.
  • Oriënteer je vooraf op het weer, de wind en de tijd die je onderweg bent.
  • Draag altijd een leash, de juiste kleding en indien gewenst ook een zwemvest.

Heeft een SUPschool of een verhuurder niet de beschikking over bovenstaande zaken, bedenk dan of je daar wel wilt huren.

Bovenstaande is puur gebaseerd op eigen ervaring, ik weet dat er binnen de SUPwereld grote verdeeldheid is over hoe veilig en strak je zaken moet regelen.

Meer over veiligheid en materialen? klik hier.