We waren deze week voor een kort bezoek op het prachtige waddeneiland Vlieland. En wat doe je dan als SUP junkie? Zoeken naar de SUP mogelijkheden om een keer op zee te peddelen. De omstandigheden waren zeer zonnig, maar met flinke wind.

[MIDDAG – STORTEMELK] In de middag zelf een board gehuurd bij surfschool Surfana, op camping Stortemelk. Voor €10 euro per uur huur je daar een vrij zwaar (hard) NSP board (11ft) met nog zwaardere aluminium verstelbare peddel (vooral geschikt voor mensen groter dan 170cm). Je kunt er voor de kust mee peddelen (er is strandwacht aanwezig), het water is daar vrij ondiep, dus pas op met er af springen. Zelf even gepeddeld tegen de stroom en wind in en weer terug voor de kust. Leuk om vooral even te spelen, ook voor de kinderen. Door de harde wind, was het niet geschikt om wat verder te peddelen langs de kust. Wel belangrijk dus als je een peddel tochtje wilt plannen.

[AVOND – WADDENKUST] In de avond boekte ik een georganiseerde tocht ‘SUP safari’  (€17,50 per 1-1,5uur, met een wetsuit evt.) in het dorp bij surfwinkel ‘Beachy‘. Bij aanlandige wind en goed tij worden er SUPtochten georganiseerd door Sup Safari Vlieland aan de wadden kant van het eiland voor ‘beginners’. Het concept: Je rijdt eerst mee met een Landrover naar een opstapplek en vanuit daar ga je na een korte instructie het water op. Deze avond stond er flink wat wind wat resulteert in een soort van ‘downwinder’, voor de beginner direct een hele uitdaging om op de plank te blijven staan. Van echt peddelen was weinig sprake. Instructeur ‘Aant’ ging mee in een kayak voor begeleiding van de deelnemers. Verstanding omdat je dan als instructeur wendbaarder bent en eventueel kunt wisselen. Mede door de sterke wind waren we binnen het uur alweer terug.  Helaas voor de nieuwelingen kon er daardoor minder geoefend worden in peddel- en board techniek. Al met al een leuke ervaring, maar voor mij aan de korte kant.

Tijdens de SUPtocht krijgen deelnemers een inflatable van JOBE SUPSURF (9,8ft) met verstelbare peddel, of een hardboard van STARBOARD (allround 11,6ft) mee om op te peddelen. Uiteraard beiden voorzien van een leash. De groep peddelde een stukje de kust uit, maar ook hier was het vrij ondiep (maakt natuurlijk wel uit op welk moment van het getijde gaat peddelen).

Gevorderde SUPpers kunnen op verzoek ook meer voor een langere (2,5 uur) tocht langs de waddenkust of noordzeekust met SUP Safari Vlieland. Voor mij persoonlijk was dat waarschijnlijk een grotere uitdaging geweest, maar als eerste kennismaking op het Wad, was dit prima. Voordeel van een downwinder met opstapplek, je hoeft niet tegen de wind in terug te peddelen 😉

Op naar een volgende afspraak met SUP Safari Vlieland!

IMG_3915 IMG_3921-1 SUPhuur bij Surfana – Stortemelk